Ako sme ČIPU varievali

15.04.2013 13:24

Ako sme ČIPU varievali

FG:1050 OG:1014, 

prostredny hrot čipa

    Pre tých, čo by nepoznali všetky pivné štýly BJCP len pripomeniem, že Česká IPA doň vôbec nepatrí :D Popravde je to asi najlacnejší spôsob ako v okolí Košíc uvariť pivko (zatiaľ). Je to vlastne IPA uvarená s českým chmeľom (ŽPC a premiant), preto ten názov ČIPA. Najlacnejšia je preto, lebo český chmeľ je najlacnejší a vrchné kvasinky tiež, nehovoriac o tom, že spodne kvasenými pivami som akosi presýtený (a hrozne dlho dozrievajú). Táto situácia čoskoro dúfam skončí, na záhrade už pučí nasadený anglický chmelík:)
    No ako sme už spomenuli použijeme český chmelík, michalovský slad a vrchné kvasinky od Mutons GOLD. Keďže nám to vybavenie inak nedovoľuje, budeme variť infúzne. Štipka melanoidného sladu, štipka kyslého sladu. Dáme fajnú dlhú protein rest predlevu pri 52°C, nech sa nám ten ťažko rozluštiteľný michalovský slad trošku pomočí. Potom 40 minut pri 68°C, následne chvíľku pri 74°C.
    Chmeliť budeme pomerom 2/1/6 na prvé dve chmelenia použijeme Premiant. Žatec dáme do kotla tesne pred koncom, nech nám to fajne vonia. Celkovo by bolo fajn ak by sme dosiahli tých 40 IBU:)
    Takúto várku varím pravidelne a nevidím nič zlé na kombinovaní žpc s vrchnými kvasinkami, takže ak nad tým váhate, neváhajte a určite to vyskúšajte. Hold teším sa, kedy môj chmelík vyrastie, nech môžem variť poriadne pivká v štýloch BJCP:)